Organul „inutil” pe care medicii îl îndepărtează adesea ar putea fi, de fapt, secretul luptei împotriva cancerului

de: Anca Lupescu
16 08. 2023

Există o mică glandă grasă care se află în spatele sternului și este adesea considerată „inutilă” în viața adultă. Cu toate acestea, un recent studiu retrospectiv sugerează că glanda timus nu este atât de înlocuibilă precum credeau experții.

Organul care ar putea fi cheia luptei împotriva cancerului

Cercetătorii americani au descoperit că cei care își îndepărtează timusul se confruntă cu un risc crescut de deces din orice cauză mai târziu în viață. De asemenea, se confruntă cu un risc crescut de a dezvolta cancer.

Studiul este pur observațional, ceea ce înseamnă că nu poate arăta că îndepărtarea timusului cauzează direct cancer sau alte boli fatale.

Dar cercetătorii sunt îngrijorați de descoperirile lor. Până când vom ști mai multe, ei susțin că păstrarea timusului „ar trebui să fie o prioritate clinică” în cazul posibil.

„Amplitudinea riscului a fost ceva ce nu ne-am fi așteptat niciodată”, a spus oncologul David Scadden pentru Anne Manning la Harvard Gazette.

În copilărie, se știe că timusul joacă un rol critic în dezvoltarea sistemului imunitar. Când glanda este îndepărtată în copilărie, pacienții prezintă reduceri pe termen lung ale celulelor T, care sunt un tip de celule albe sanguine care combat germeni și boli.

Copiii fără un timus au, de asemenea, de obicei, o răspuns imun deteriorat la vaccinuri.

Până când o persoană ajunge la pubertate, totuși, timusul se micșorează și produce mult mai puține celule T pentru organism. Se pare că poate fi îndepărtat fără vătămări imediate și, deoarece se află în fața inimii, este adesea înlăturat în timpul intervențiilor chirurgicale cardiotoracice.

Dar în timp ce unii pacienți cu cancer de timus sau boli autoimune cronice necesită o timectomie, în care timusul este îndepărtat chirurgical, glanda nu este întotdeauna un obstacol.

Ar putea chiar să fie de mare ajutor

Utilizând datele pacienților dintr-un sistem de sănătate de stat, cercetătorii din Boston au comparat rezultatele pacienților care au suferit o intervenție chirurgicală cardiotoracică: peste 6.000 de persoane (grupul de control) care nu au avut timusul îndepărtat și 1.146 de persoane care și-au îndepărtat timusul.

Cei care au suferit o timectomie au fost aproape de două ori mai predispuși decât grupul de control să moară în decurs de 5 ani, chiar și după ce s-au luat în considerare sexul, vârsta, rasa și cei cu cancer al timusului sau infecții postoperatorii, scrie sciencealert.

Pacienții care și-au îndepărtat timusul au fost, de asemenea, de două ori mai predispuși să dezvolte cancer în decurs de 5 ani de la intervenția chirurgicală.

Mai mult decât atât, acest cancer a fost în general mai agresiv și a recidivat adesea după tratament în comparație cu grupul de control.

De ce există aceste asocieri este necunoscut, dar cercetătorii bănuiesc că lipsa de timus afectează într-un fel funcționarea sănătoasă a sistemului imunitar al adultului.

„Împreună, aceste constatări susțin un rol al timusului în contribuția la producerea noilor celule T în perioada adulților și la menținerea sănătății umane adulte”, concluzionează autorii studiului.

Rezultatele lor, spun ei, sugerează în mod puternic că timusul joacă un rol important în sănătatea noastră continuă.